Gerbrands homepage

maandag, september 27, 2004

Afstuderen, parsing

Het is nu wel bijna zeker dat ik kan afstuderen bij LibRT. Heel globaal ga ik de taal RBML uitbreiden zodat OCL ook ondersteund kan worden.

Vorige week wat het wat minder zeker, ik zat toen ook al over andere projecten na te denken.
Een idee wat me te binnen schoot, was een applicatie om visueel compilers te kunnen maken in AG. Voor beginnende gebruikers kan zoiets enorm handig zijn en het maken van een compiler is denk ik wel gedeeltelijk visueel uit te werken.
Ook voor ervaren gebruikers kan het enorm handig zijn, met name voor wie niet iedere dag parsers schrijft. Voorwaarde is dan wel, dat de Visuele tool twee kanten op werkt, zodat aangepaste code ook weer visueel aangepast kan worden en andersom - en code niet één kant op wordt gegenereerd. Hetzelfde wordt tegenwoordig ook wel gebruikt bij GUI-builders, zoals die van JBuilder. Ook daar kun je in de (redelijke nette) gegenereerde code aanpassingen maken en daarna toch nog in visuele omgeving de GUI ook aanpassingen doen.


Toevallig kwam ik vandaag op java.net op een project: a-visual-llk-parser-generator. Hiermee kan visueel een parser-definitie gemaakt. Ik kon zo snel niet vinden in welke taal of van welke parsergenerator gebruikt wordt (vermoedelijk javacc), maar het ziet er wel interessant uit.
Als ik tijd heb (en iets moet parseren) moet ik hier toch wel naar kijken. Het lijkt wel veel beter dan handmatig een parser voor bestanden schrijven.