Gerbrands homepage

maandag, januari 23, 2006

Weg met de Subwoofer

Even wat zeiken: grootste oorzaak van burenruzies zal geluidsoverlast zijn. Veel huizen worden gelukkig goed geisoleerd, waardoor geluid van buiten veel minder binnendringen. Helaas ontwikkelen andere technologien even snel als goed isolatiemateriaal. De meeste mensen hebben tegenwoordig een aparte subwoofer, om lage tonen extra sterk uit te laten komen. 'Vroeger' hadden televisies en stereo's standaard een of twee simpele boxen, alleen audiofielen hadden zo'n uitgebreide installatie. De audiofiel gebruikte de apparatuur om zijn muziekcollectie zo mooi en realistisch mogelijk over te laten komen.
Nu heeft bijna iedereen wel een aparte subwoofer, en gebruikt die om het adralineverhogend effect van harde, lage tonen op te wekken wat ze van de discotheek kennen.. Lage tonen hebben alleen als effect dat ze erg makkelijk obstakels als isolatie, openstaande ramen, en buitenmuren kunnen passeren..
Gevolg is dat ik vaak genoeg een eentonige dreun mijn kamer hoor binnendringen. Geluid met een lage toon (lage frequentie) heeft nog als nadeel dat ze veel eerder ongemerkt gehoorbeschading kunnen veroorzaken (geluid met een hoge toon doet eerder pijn aan de oren), waardoor het geluid voor de luisteraar nog harder moet.

Nu heb ik zelf ook een subwoofer. Ik heb hem wel op een krant staan, en zet deze zeker 's avonds niet te hard.

Nou, dat is er uit...