Gerbrands homepage

maandag, januari 02, 2006

Rubic's cube

Vroeger, in de jaren '80 en later probeerde ik soms wel 'Rubic's cube' op te lossen. Ik kwam zelf niet verder dan een vlak op een kleur te krijgen.
Tijdens de rage waren er zelfs officiele wedstrijden voor het spel!
Toen was ik er overigens net te jong voor, en kon ik het alleen oplossen door de stikkertjes te verwisselen. Hm, dit herinnert me aan een Scandinavische kinderfilm die ik ooit op de NCRV-zag. Een jonge jongen had een weddenschap met een jong meisje dat hij de rubic's cube volldige kon oplossen in korte tijd. Hij won het via valsspelen, blijkbaar kon je de blokken van de Rubic's cube uit elkaar halen en weer in elkaar doen, tenminste in de film.
Tegenprestatie was dat het meisje voor de jongens opa of een of andere archetypische oude man moest naakt moest zwemmen.
Dat was nogal een openbaring op de middagtelevisie maar toch betwijfel ik of je zo'n Rubic's cube zo uit elkaar kan halen!

Wat ik wilde melden, via een nieuwsgroep kwam ik op een link voor een algoritme om de Rubic's cube in de minst aantal mogelijk stappen op te lossen. Het algoritme, dat in 1992 ontwikkeld was, staat uitgelegd op de homepage. Het programma om een willekeurige rubic's cube op te lossen kun je daar ook downloaden.