Gerbrands homepage

woensdag, november 23, 2005

Eye-opener, afstuderen

Soms hoor je van die dingen, waarvan je denkt, 'waarom heb ik dat niet eerder bedacht??'.
Ik ben ooit binnen mijn opleiding aan de master-richting software-technologie (ST) begonnen, omdat ik het ontwikkelen, ontwerpen en implementeren van software wel leuk vond. Bovendien wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Een andere leuke richting van geometrische systemen (GIVE) of de richting algoritmiek (AS) leek me ook wel aardig, achteraf tenminste. Omdat ik al een behoorlijk aantal keren gezakt was voor het vak Algoritmiek, leek me dat alleen niet zo'n goed idee.
Als ik nu terugkijk, was ik voor het belangrijkste vak voor de richting ST toch wel IPT, Implementatie der programmeertalen. Voor dit vak was ik ook een behoorlijk aantal keren gezakt. Bovendien vond ik dat ook pas enigzins leuk, toen ik het bijna gehaald had.

Het zakken voor Algoritmiek was dus eigenlijk een vrij slechte reden. Al met al had ik helemaal geen keuze gemaakt, maar was ik gewoon er in gerold.

De volgende eigenlijk wel buitengewone voor de handliggende overwegingen en voornemens had ik eigenlijk moeten maken en nemen, voordat ik uberhaupt aan mijn masterfase begon:
  • Welke vakken zijn essentieel voor die richting? Voor mijn richting, bleek dit toch vooral het tweedejaars vak IPT te zijn. Bijna alle afstudeer Zijn die vakken enigzins leuk of stomvervelend. In het laatste geval kun je die afstudeerrichting beter niet doen.
  • Wat lijkt leuk? Dat hoort wel de belangrijkste overweging te zijn. Of je goed bent in bepaalde vakken, is vrijwel irrelevant.
    De overweging, of je het later nuttig vind, moet je ook niet meenemen bij het kiezen van een masterrichting. Behalve dan, als je verder op dezelfde universiteit wilt gaan voor een PHD titel.
  • Verder is het hele afstudeerproject stomvervelend blokken voor een half tot een heel jaar. Er is weinig tot niets leuks of interessant aan. Realiseer je dat goed, voordat je er aan begint.
Nu kan ik mijn voornemens niet met terugwerkende kracht uitvoeren. Rest me nog het beste er van te maken. Met een beetje geluk kan ik het na een half jaar achter me laten...

Tot slot, ik doe wel ├Čets. Hier staat een beginnetje van een onderzoeksvoorstel: proposal (als open office document), en hier een nog niet geheel bijgewerkte eerdere poging (als word document).