Gerbrands homepage

zaterdag, oktober 15, 2005

Strips

Strips
Afgelopen donderdag ben ik van de universiteit vandaan naar Utrecht geweest. Eerst ben ik naar een stripwinkel geweest. Er is een nieuw deel van 'De Technovaders' uit. Daarna ben ik nog naar de bibliotheek geweest, om boeken te brengen en te halen.
O.a. heb ik 'Thorgal', 'Het land van Qâ'geleend. Het boek geleende boek was eigenlijk aanzienlijk beter dan het nieuwe deel van de 'Techovaders' het plot van de laatste serie wordt steeds belachelijker. Het verhaal wordt dan alleen gedragen door de fraaie werelden en de filofische ideeen/ideetjes die erbij zitten. Wat op zich ook weer niet zo slecht is.
Thorgal is wel een goede serie. Op de kaft lees ik nu ook dat de serie al een hoop prijzen heeft bemachtigd.
Computeren
Verder heb ik vandaag de hele dag achter de computer gezet. Van een softwareapplicatie wat ik al een tijd geleden gemaakt hebt en nu nog bijwerkt, heb ik een nieuwe versie uitgebracht. Er moest een onder andere een tabel goed afgedrukt kunnen worden. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, aangezien het veel gegevens zijn en alles mooi uitgelijnd uit de printer moet rollen.
Ik heb enige tijd het open source product JFreereport gebruikt, maar die vond ik toch uiterst onhandig in gebruik. Het heeft vrij veel tijd gekost om dat te kunnen gebruiken. Daarna heb ik zelf wat gemaakt ism. de standaard API van Java. Die werkte wel iets beter maar de afgedrukte gegevens zagen er ook na aardig wat uren worstelen nog niet heel goed.
Na weer wat zoeken en wat dubben heb ik een commercieel component gebruikt:
J2PrinterWorks. De versie om tabellen af te drukken kost maar $99 . Het enige sneue is dat alle tijd die ik gestoken hebt in mijn eigen oplossing en met open source componenten, dan grotendeels voor niks was.
Maar goed, volgens mij bestaat dit component nog niet zo lang, voor deze prijs tenminste. Ik hoop elk maar niet dat ik het eerder tegen was gekomen, en besloten het niet aan te schaffen omdat zelf maken toch vrij makkelijk is.
Daarna heb ik Total Annilition gespeeld met Vorpa. Dit strategiespel is al eeuwenoud, maar nog steeds ongeevenaard goed. Bijna dan. We hebben drie keer gespeeld, de laatste keer heb ik vrij snel mezelf self-desctructed omdat ik dacht wel bijna verloren te hebben. Mijn tegenstandaard dacht dit niet, wellicht was ik te snel met opgeven, hoewel mijn commander er wel bijna geweest was.
Daarna ging ik eten koken, maar ik voelde me wel korte tijd %-( , ik had even het gevoel dat mijn sociale en emotionele deel van mijn hersenen een herstart nodig hadden.
Dat ik nu nog achter de computer zit helpt natuurlijk ook niet, maar ach.
Leren
Dan ben ik dinsdag nog naar een cursus 'Creatief tekenen' geweest van de Uitwijk, op de Uithof. Dit is als het goed is het laatste jaar dat ik als student met forse korting een cursus daar kan doen, dat vond ik al een goede reden om me eindelijk eens in te schrijven voor een cursus aldaar.
Tekenen deed ik vroeger vrij veel, maar sinds ik een computer hebt vrij weinig. Ik heb wel een enkele keer met Paint of een soortgelijk programma bezig geweest, maar daar bleef het bij.
Mijn medecursisten waren allen vrouwen, maar dat had ik wel enigzins verwacht. De docent is een oudere man met en warrige, witte baard. De tekencursus is zo ontwikkeld dat iedereen zich er wel in kan vinden, of hij of zij nu niet kan tekenen of niet.
In de eerste les heb ik o.a. blind getekend. Dat leek me enigzins vreemd. Volgens mijn moeder echter, die vandaag belde en zelf schildert, deed zij dat ook de eerste lessen.
Dan nog
Ik ben deze week verantwoordelijk voor de warandebus-dienst. Dit betekent o.a. dat ik vrijwilligers moet indelen die willen rijden en de sleutel moet wegbrengen naar degene die dienst hebben.
Gisteren was ik de sleutel vergeteten te brengen. Gelukkig was degene die zou rijen oplettend en heeft hij zelf de sleutel gehaald.
Vanavond heb ik de sleutel wel weggebracht, naar iemand die vannacht voor het eerst (zelf) de warandebus rijdt. Dat was ook meteen het eerste moment vandaag dat ik buiten kwam, mijn balkon dan niet meegerekend. Ik moest namelijk op de flat aan de overkant zijn.
Ik denk dat dit rijden hem wel lukt, over drie kwartier rijdt hij zijn laatste rit, en ik heb nog niks gehoord.

Dan was er nog wel iets opmerkelijks tijdens cursus 'hoe zet ik een onderzoeksproject op', waar ik deze week ook mee begonnen was. Maar of daar wat uit komt, kan ik nu alleen afwachten.