Gerbrands homepage

maandag, september 05, 2005

Katrina

De ramp in New Orleans is nu bijna een week oud. Het heeft wel een overkomst met de tsunami begin dit jaar, in die zin dat de omvang van de ramp pas na enige tijd bekend was. Verder zijn er niet zo veel overeenkomsten, het aantal slachtoffers is vele malen lager. De staat Louisianna is wel een stuk armer dan de rest van de VS, maar toch ook vele male rijker dan Atjeh of Sri Lanka.

Het meeste leed lijkt veroorzaakt door de overstroming van wat ik begrijp. De dijken rond New Orleans waren slecht onderhouden. Overheidsinstellingen en organisaties die daarvoor bedoeld waren, kregen minder geld omdat de oorlog in Irak en de terrorismebestreiding enorm veel geld en (misschien vooral) aandacht wegtrok.

Er is toch ook nog gelukkiger nieuws te melden in de nasleep van de ramp: New Orleans couple weds in Mississippi shelter.
De stad ligt voor een groot deel in puin, maar nu kan er ook gekeken worden, hoe dat stad beter herbouwd kan worden. Tenminste dat met 'The Guardian'. Een idee is om niet alles onder het waterniveau te bouwen en de stad een wat minder betonnen uiterlijk te geven: From the ruins, an opportunity for rebirth.