Gerbrands homepage

vrijdag, augustus 12, 2005

Turkije

Vorige week ben ik naar Turkije geweest voor een week, samen met een vriend Robbert Laats.
Vorige week zaterdag zijn we met FlyAir (concurent van Onur Air) naar Turkije gevlogen. We zouden om 9 uur 's avonds wegvliegen, maar het vliegtuig had enige vertraging. Uiteindelijk kwamen iets van half drie 's nachts in Turkije aan. We moesten daarna nog een heel stuk met de bus naar de plaats van bestemming, Alanya.
Om ongeveer 5 uur 's ochtends waren we op het hotel. Die bleek nog overboekt, waardoor we de eerste drie dagen in een ander hotel zaten. Wel kregen we gratis airconditioning.

Ik heb een dag, op dinsdag geduikt, langs de kust met een duikschool. In de ochtend kregen we een korte instructie en gingen we voor een kwartier duiken op een ondiep stuk ter oefening.
In de middag gingen we vervolgens met een ervaren duiker voor een half uur duiken.
Het water van de middelandse zee daar is erg helder dus je kon ver kijken.
We gingen tot ongeveer 12 meter diepte, maar de zee is daar erg warm dus ook op die diepte is het nog warm.
Ik heb wel fraaie vissen gezien en het is sowieso wel fijn om zo lang op die diepte onder water te zijn.

Op een woensdag hebben we een 'jeep-safari'gedaan. Je rijdt dan met andere mensen achter een jeep aan.
We zaten met vier mensen in de jeep. Ik en Robbert zaten in de jeep met een jongen en meisje van tegen de 30, Remko en Sabine, die samen op vakantie waren. We konden zelf rijden. Ik had geen zin om te rijden, maar Robbert en Remko (die andere jongen dus) wel.
's Ochtends hebben we wat over verharde en onverharde wegen gecrosst en wat ge site-seed. Tussen de middag kwamen we bij een toeristisch opgezet 'bedoeiendorp'.
Lunch kon bij een restaurant, daar was ook een beekje waar je kon zwemmen.
De terugweg ging wat minder succesvol. Toen we een berg afreden ging de gids, die voor ons reed wat stunten, terwijl we langs schuine maar toch tamelijke steile afgrond reden.
Degene die bij ons reed ging dit wat na doen. Het gevolg was dat de auto in de slip raakte. De chauffeur gooide het stuur om, maar daardoor vloog de terreinwagen op zijn kant.
Uiteindelijk lagen we met ze alleen onder de auto. Deze had rolbeugels dus we werden niet helemaal geplet. Ik had niks en er waren gelukkig geen zwaargewonden, alleen een iemand met wat schaafwonden en lichte kneuzing.
Iedereen was alleen wel erg geschrokken en de auto was wel total-loss.
Terug zijn we met een andere auto meegereden. De tocht was naar ik meen verzekerd, en e organisatie erachter zal wel niet te veel ruchtbaarheid eraan willen geven. Het zal wat dat betreft wel goed komen, maar leuk was toch anders.
Wel heb ik zo weer wat mee gemaakt elk geval.

Verder heb ik nog ruines gekeken, het Oost-Romeinse rijk was ooit in Turkije, totdat de Osmanen kwamen. Er zaten veel toeristische kraampjes om heen, maar was wel mooi om te zien.
Een dag hebben we ook de markt bezocht.
's Avonds gingen we iedere avond uit eten. De restaurants hadden allemaal een bijna identieke menukaart, ondermeer in (slecht gespeld) Nederlands. Het eten was wel wisselend maar algemeen wel lekker en niet al te duur.
De kroegen, terasjes waren ook niet al tijd te duur. Discotheken waren wel behoorlijk duur, maar daar dronk ik ook niet al te veel.
Je kunt in zo'n vakantieoord ook wel makkelijk een vrouw oppikken maar ik was er toch niet zo in de stemming voor. Eerste keer dat we uitgingen had ik wel een leuk gesprek met twee Oostenrijksen, maar die gingen uiteindelijk toch met twee Turkse gasten weg.
Na het autoongeluk had ik het eigenlijk ook wel weer gezien, je kunt ook niet alles hebben ten slotte.