Gerbrands homepage

dinsdag, mei 17, 2005

Vrijheid

Via via (ik ben even kwijt hoe) kwam ik op site van de Stichting MEERVRIJHEID.

Er staan wel veel interessante artikelen op. Helaas maakt de site gebruik van frames, waardoor ik zelf weer niet de vrijheid heb om naar losse artikelen te linken. Wellicht dat sommige zaken, als HTML-standaards, toch niet zo in vrijheid goed gaan lopen ;-).

Ik ben een groot voorstander van vrijheid. Veel artikelen zijn erg inzichtelijk en zeker het lezen waard.
Echte afschaffing van een ministerie van onderwijs, alle uitkeringen lijkt me nu niet helemaal het einde. Een probleem van absolute vrijheid en kapitalisme is dat mensen toch niet altijd goed in staat zijn de beste keuzes te maken.
Bovendien is alles individueel regelen zeker niet goedkoper in alle gevallen. Gezondheidszorg is misschien wel efficient voor wie het geld heeft. Het is alleen nauwelijks goedkoper door alle lawsuits. Artsen moeten daarvoor verzekeringen afsluiten met enorm hoge premies, die uiteindelijk weer door de patient moeten worden betaald.
Ook denk ik dat onderwijs op zijn minst de eerste 21 jaar grotendeels vergoed moet worden. Daarna ben ik er niet zo zeker van.
Ik krijg zelf eigenlijk al indirect veel subsidies om veels te lang over mijn studie te doen. Het is alleen de vraag wat ik anders gedaan had. Ik had dan hoogst waarschijnlijk rond mijn 22e gestopt en was full-time gaan werken. Dat doe ik aan de andere hand al grotendeels, alleen betaal ik nog collegegeld. Als ik full-time was gaan werken en daar ook betaald voor (wilde) krijgen, had ik een hoop kunnen sparen om uiteindelijk toch een master te gaan halen.
Of besluiten het alsnog niet te doen.
Wel vervelend dat ik daar zelf nu weer vaak op uit komt :-(.
Mijn grootvader van over de 90 is bijna blind, heeft kanker en ligt ziek in bed. Ik vraag me toch af hoe je in zo'n situatie terugkijkt op je leven.
Misschien moet ik het ook wel weer in perspectief zien..