Gerbrands homepage

zaterdag, april 09, 2005

Software op abonnement

Hosting van software op externe locatie en het benaderen van software via internet heeft naar mijn overtuiging de toekomst. Bedrijven en individuele mensen kunnen dan abonnementen nemen op software en het gebruiken via een webbrowser. Een eigen server is dan niet meer nodig. Ook een systeembeheerder is dan niet meer nodig. Alles, backups, beheer wordt door het hosting bedrijf geregeld.

Iemand kan al zijn of haar software via een webbrowser benaderen. Software wordt automatisch geinstalleerd op lokale pc. Gegevens worden op een centrale plek op de hosting server opgeslagen.
Omdat de software lokaal draait, is de kans dat zo'n centrale server erg traag kan worden niet groot.
Virussen, harde schijf crashes en vooral fouten van gebruikers zelf zijn dan een veel minder groot probleem.
Als de computer niet meer werkt, kan simpel weg een restorecd geplaatst worden. Omdat de gegevens extern worden opgeslagen kan de harde schijf dan simpelweg 'geformatteerd' worden en alles er opnieuw opgezet worden.
De software installeert zich automatisch bij eerste gebruik. Het is ook niet meer nodig een stapel cd's in de computer te doen om alles te kunnen gebruiken.

Bedrijven hebben ook niet langer een systeembeheerder nodig (extern of intern). Een eigen server, die ook beheerd moet worden, is niet nodig.

De techniek voor dit alles is er al. Internetverbindingen (in Nederland) zijn erg snel, betrouwbaar en goedkoop tegenwoordig.
Java Webstart van Sun of ClickOnce van Microsoft biedt de mogelijk transparant software lokaal te installeren. Internetverbindingen zijn snel genoeg om snel software te downloaden.
Wat nu al veel gebruikt wordt zijn DHTML interfaces voor programma's. Een programma maakt dan gebruik Javascript, HTML, CSS. Google gebruikt dit veel, bij voorbeeld bij GMail of Hotmail. Nadeel hiervan is dat het ietsje trager is en wat minder mogelijkheden biedt. Voordeel is dat het wel snel geinstalleerd is en dat de gebruiker geen plugin geinstalleerd moet hebben.

Privacy is een minder groot probleem dan het lijkt. Gegevens worden wel centraal opgeslagen bij een provider, maar er zal veel keus zijn uit providers. Het is zeker niet zo dat alles centraal bij Microsoft of Apple opgeslagen zijn. Iemand heeft dan veel keus uit veel providers, die daardoor stevig moeten concureren.
Internetverbindingen zijn snel genoeg om ook een provider uit het buitenland te kiezen, mocht de lokale overheid onzalige plannen hebben om alle providers te verplichten hun gegevens te laten aftappen.
Nu hebben veel bedrijven al een externe systeembeheerder die ook potentieel toegang tot alle gegevens hebben. Thuisgebruikers hebben zelf vaak last van trojaanse paarden, spyware. Privacy kan dus juist groter worden als software extern gehost wordt, bij een goed beveiligde server van een hosting-bedrijf.

Er zijn nu dus al applicaties die via internet gebruikt worden. Webmail is al wijdverbreid. Ik denk dat het niet lang zal duren dat mensen bijna alle software via internet zullen gebruiken. De vraag is nu, wat moet (ik als) een softwareontwikkelaar met die kennis?