Gerbrands homepage

woensdag, maart 02, 2005

Wiki webs

Enige jaren terug heb ik een vak gevolgd waar ik alle informatie in een Wiki web moest zetten. Er werd gebruik gemaakt van TWiki. Toen was ik er niet bijzonder enthousiast over, vooral omdat TWiki een nogal gebruikersonvriendelijke interface had.
Na verloop van tijd begon ik toch wel het nut ervan in te zien
Voor eigen documentatie voor (commerciele) projecten gebruik ik zelf nu ook wel wiki. Helaas wordt het verder nog niet gebruikt.

Het bekendste wikiwiki web is natuurlijk Wikipedia. Er staat heel veel nuttige informatie in en teksten van wikipedia kom ik vaak tegen op andere websites. Ook bij onderwijs wordt het de teksten gebruiken, hoewel ik niet zo weten hoe vaak.
WikiWiki beginnen nu behoorlijk in opkomst te komen bij bedrijven. Hier staat een artikel uit juni 2004 op Business Week Online: Something Wiki This Way Comes. Een ander artikel gaat er nog dieper in op gebruik van Wiki in werkomgevingen: Using IT to get closer to customers.

Op O'Reilly staat nog een kort overzicht van enkele open-source wiki's. Helaas geen met o.a. wysiwig mogelijkheden, wat mij juist wel makkelijk lijkt.

Al met al zijn Wiki Wiki webs buitengewoon nuttig voor interne documentatieprojecten. Het is een veel beter alternatief dan vele losse (niet bijgewerkte) documenten of dat kennis enkel bij enkele werknemers bekend is.