Gerbrands homepage

zaterdag, maart 12, 2005

Ogg

Vandaag heb ik een nieuwe kast (een echte fysieke kast in dit geval) voor mijn kamer overgenomen. Mijn kamer heb ik opnieuw ingedeeld. Ik heb ook maar eens mijn muziekverzameling opnieuw verplaatst. Windows Mediaplayer is eigenlijk een vreselijk traag programma. ITunes lijkt een stuk sneller. Die ondersteund alleen geen wmf bestanden direct, terwijl ik mijn cd collectie voor het grootste deel naar .wmf heb geconverteerd.
ITunes encodeert standaard naar .mp4 (MPEG 4 van Apple), maar dat wordt weer niet door Mediaplayer ondersteunt (ik kan nog niet echt kiezen). MP3 wordt wel door beide ondersteund, maar dat formaat is al aardig oud. Ik ga het nu encoderen in Ogg Vorbis.
Met het gratis programma FreeRip van MGShareware kunnen makkelijk cd's omgezet worden naar mp3 of ogg-vorbis formaat. Vervolgens moest nog een plugin geinstalleerd worden om ze in ITunes te kunnen gebruiken. Na een korte zoektocht met Google kwam ik op Quicktime Components Project die dit mogelijk maakt. Voor Windows Media player staat op deze website informatie hoe .ogg bestanden afgespeeld kunnen worden, zonder de waarschuwing die ik altijd met de standaard ogg vorbis plugin voor mediaplayer kreeg.
Mijn gehele muziekcollectie opnieuw opzetten is alleen nogal wat werk en niet een bijzonder nuttige tijdsbesteding. Een alternatief is nog Winamp gebruiken. Die ondersteund zowel Apple mp4 formaat van Apple als Ogg Vorbis en het Windows Mediaformat (.wmf).
Later bedacht ik me de reden waarom ik juist Windows Mediaplayer ging gebruiken, omdat de meta-informatie van .wmf bestanden niet door Winamp aangepast konden worden. Ik had een hoop bestanden aangepast in de Winamp library, maar toen ik later eens alles opnieuw installeerde was die informatie opeens weg. Het bleek alleen lokaal bij Winamp bijgewerkt voor de .wmf bestanden.
Ik heb nu alleen toch besloten geen .wmf bestanden meer te gebruiken en van de bestanden die ik al heb, zijn al bijgewerkt in Windows Mediaplayer. Winamp start bovendien een heel stuk sneller en is ook een stuk sneller dan Windows Mediaplayer.
Ik gebruik nu weer Winamp. Aldus ben ik weer lekker nuttig bezig geweest vandaag, heel veel andere dingen heb ik nu ook weer niet gedaan behalve uitslapen, wat thuiswerk en een huisgenoot helpen met verhuizen.