Gerbrands homepage

dinsdag, maart 22, 2005

Boeddhisme (2)

Geen enkele religie is volmaakt. Een uitspraak die je wellicht als een mening kan opvatten, maar daar zou ik het niet mee eens zijn.
Ook boeddhisme is niet van volmaakt natuurlijk, hoewel het zo zijn aantrekkelijke elementen heeft: de hemel is niet het uiteindelijke doel en men onderkend dat het leve in weze 'leeg' is.
Via een nieuwsgroep kwam ik op een overzichtssite met kritische artikelen over het Boeddhisme, met name het Tibetaans Boeddhisme en de Dalai Lama.

Een artikel Why I Hate the Dalai Lama is interessant om te lezen. Een opmerkelijke quote is (vrijvertaald): "Waarom bekeren zoveel sterren die voor bevrijding van Tibet zijn zich tot Tibetaans Boeddhisme, maar bekeren maar weinig mensen die de Palestijnen steunen zich tot de Islam?"
Ander artikel gaat in op de vraag of boeddhisme nu echt in weze geweldloos is, of dat er ook geweldadige boedhistische landen en groeperingen zijn.

Religie heeft goede kanten en slechte kanten. Het beste lijkt me altijd kritisch te blijven tegen over alles wat iemand beweert of zegt. Toch kan een geloof - in zaken die je niet kunt bewijzen - het leven wel beter maken.

2 Commentaar:

Een reactie posten

<< Thuis