Gerbrands homepage

donderdag, januari 06, 2005

Handige utilities

Met programma's heb je het gevoel dat ze te simpel zijn om aandacht aan te besteden, maar zit je lang naar te zoeken als je het nodig hebt. Ik heb zo eens een tijd gezocht naar een utility om een tekst te veranderen in andere in een heleboel bestanden te gelijk. Enkele teksteditors konden dat wel, maar die crashte bij grote aantallen bestanden.
Hier plaats ik daarom enkele links, niet in de laatste plaats voor mezelf!
 • JEdit - Een uitgebreider editor, geschreven in Java. Er zijn heel veel plugins voor beschikbaar, waardoor het programma erg uitgebreid is. Er zit standaard al de mogelijkheid in, om in een map een tekst in heel veel bestandern recursief te vervangen. Het liep echter vast toen ik een netwerkmap met heel veel bestanden doorzocht.
  Het programma werkt makkelijk, maar start alleen wel wat traag op.
 • XCopy32.com - op deze website staat een overzicht van heel veel kleine handige programmaatjes.
 • Bootdisk.Com - hier staan bootdisks voor veel besturingssystemen, waaronder Windows 98. Bijna installatiecdroms van bijna alle besturingssystemen (Linux distributies, Windows XP, etc.) zijn uit zichzelf al bootable. De boot-disk zijn echter met name handig als je een oud systeem hebt wat opnieuw geinstalleerd moet worden.
 • K-Lite - Hier kun je plugins voor de meeste video- en geluidsformaten downloaden, alsmede players voor allerlei media-formaten.
 • Winrar - Een uiterst goede archiver, waar ik (zelfs :-) ) voor betaald hebt. Het .rar formaat is beter dan het .zip formaat, namelijk veel uitgebreider. Winrar ondersteunt echter wel gewoon .zip, net als heel veel andere formaten.
  Handig is ook, als je op een .exe klikt in een archief, automatisch alle andere bestanden worden uitgepakt in een tijdelijke directory. Zo kun je heel makkelijk een setup-programma starten vanuit een zip-bestand.
 • Daemon Tools - Dit programma is extreem handig. Het is een cd-emulator. Je kunt er cd-images mee mounten, dat wil zeggen koppelen aan een driveletter voordat je het brand.
 • BK ReplaceEM - Met dit programma kun je de inhoud van veel bestanden tegelijk aanpassen. Deze werkte ook traag op een netwerkmap zoals JEdit (hierboven) maar leek tenminste niet vast te lopen.