Gerbrands homepage

maandag, januari 03, 2005

Abortus

Het artikel op de website van de eerder genoemde overleden Steve Kangas over abortus vond ik nog wel indrukwekkend genoeg om nog wat over te schrijven.
Ook kan ik nu wel de genoemde bijbelpassages controleren in de NBV, die ik een tijdje terug op cd-rom heb gekregen.

Door pro-live activisten wordt gesteld dat al het leven heilig is, dus ook embryo's en zygoten (iets verder gevorderd stadium). Of die enige vorm van bewustzijn of gevoel hebben is niet relevant. Dit volgens het gebod "Pleeg geen moord." (Exodus 20:13). Hier valt tegen in te brengen moord dan wel verboden is volgens dit gebod, het doden van mensen gebeurd veelvuldig in de bijbel. Ter verdediging of als straf worden veel mensen gedood. Vaak zelfs in opdracht van God zelf.
Je zou kunnen stellen dat zelfs een embryo of een zygote al een ziel heeft, een persoon is en daarom niet gedood mag worden.
In Exodus 21:22 staat alleen:

Wanneer twee mannen aan het vechten zijn en een van hen een zwangere vrouw raakt met als gevolg dat zij een miskraam krijgt, maar ze heeft verder geen letsel opgelopen, dan moet een boete worden geƫist waarvan de hoogte door haar echtgenoot wordt vastgesteld; de rechters moeten op de betaling toezien.

Een stukje terug, in Exodus 21:12 staat:

Wie een ander zodanig slaat dat deze sterft, moet ter dood gebracht worden.


In de rest van de tekst staat overigens dat wanneer iemand per ongeluk de dood van een ander veroorzaakt, hij alleen verbannen hoeft te worden.
Desondanks blijkt hieruit dat het doden van mensen zwaar gestraft wordt, terwijl op het veroorzaken van een miskraam hoogstens een boete staat.
Het kan dus bepaald niet met zekerheid gezegd worden, dat de bijbel abortus verbiedt. Je zou kunnen stellen dat de bijbel het ook niet onomwonden wel toe staat en het daarom maar het beste verboden kan worden. Met zo'n instelling zou echter wel bijna alles verboden kunnen worden wat niet in de bijbel staat.