Gerbrands homepage

vrijdag, oktober 29, 2004

Legale muziek

ITunes is nu voor Nederland beschikbaar! Via de service van Apple kan legaal muziek gekocht worden, voor €1 per nummer of €10 voor een compleet album.
Als ik een CD koop, zet ik deze meteen op mijn computer waarna ik de cd zelf nauwelijks meer gebruik - daar heb ik dus daarna niets aan. Verder is een CD-winkel in de buurt wel fraai, voor een goed overzicht van onbekende of nieuwe muziek zijn er wel betere mogelijkheden, zoals het WWW natuurlijk.
Muziekbestanden van ITunes kunnen op maximaal 5 computers tegelijk afgespeeld worden en onbeperkt op CD gebrand worden. Als je een nieuwe computer koopt, kun je de oude 'deauthorizen', zodat de teller dan niet omlaag gaat.

Nadeel alleen is dat alle albums €10 kosten. Dat is wel goedkoper dan €22,-- voor nieuw uitgebrachte cd's in de winkel, maar onbekende of oudere albums kosten vaak wel tegen de €10. Bij ITunes blijft de prijs altijd hetzelfde.

Ook werkt muziek downloaden via het netwerk nog makkelijker en kost het natuurlijk helemaal geen geld. Dat is alleen niet legaal natuurlijk, de artiest en de muziekmaatschappij die de artiest heeft gelanceerd krijgt zo geen geld.
Toch is het wat makkelijker en goedkoper, om mijn geweten te sussen, door af en toe een CD of DVD te kopen in de uitverkoopbak.