Gerbrands homepage

zaterdag, oktober 16, 2004

GNU PG Privacy

In reactie op de eerdere berichten over de gestolen computer van officier van justitie Tonino en zijn later gehackte computer, heb weer es besloten GNUPG te installeren.
Hiermee kunnen tekst digitaal ondertekend of gecodeerd worden, zodat bepaald kan worden van wie een bericht komt of alleen de afzender het kan lezen..

Ik gebruik Mozilla Thunderbird en voor digitaal ondertekenen of coderen van mail kan de plugin EnigMail gebruikt worden.

Eerst heb ik GNUPG weer gedownload. Het programma werkt via de command-line. Dat vond ik niet bijzonder gebruikersvriendelijk, maar na wat zoeken vond ik een Windows GUI ervoor: WinPT.
Vervolgens heb ik de Enigmail plugin gedownload. De installatie hiervan ging vrij goed, helaas functioneerde de plugin niet.
Na even wat zoeken moest dus ook nog Enigmime plugin installeren, die ook op de Enigmail website stond. Helaas gaf die meteen een foutmelding bij installatie: Mozilla could not download the file at ... because: Restart to complete
Na weer wat zoeken kwam ik op een bericht dat dit normaal was, volgens een reply op een mailinglist. Dat was wel enigzins verbijsterend, maar ik neem aan dat dit normaal is voor de meeste GNU software.

Elk geval, na opnieuw starten van Mozilla Thunderbird lukte het een private/secret key te kunnen aanmaken.

De enige digitaal ondertekende mail die ik krijg, is van Joker, mijn provider voor het het domein vandieijen.com . Het werkte nu prima, ik kreeg de melding dat het bericht correct is en van Joker afkomstig is, zoals verwacht.

Het lukte nu ook een digitaal ondertekend bericht te sturen.

Ik kan nu veilig berichten versturen en ontvangen! Jammer alleen, dat bijna niemand het gebruikt Erg veel heb ik er dus nu niet aan - maar het is goed te weten dat het kan.

WinPT heeft ook een plugin voor Outlook Express, die ook een stuk gemakkelijker installeert (ik moest het alleen aanvinken bij installatie). De gebruikers van dat programma kunnen dus vrij eenvoudig van GNUPG gebruik maken.
Als alternatief kan ook PGP gebruikt worden, de commerciele versie van GNUPG. De WinPT interface is ook een kloon van de PGP IDE.
Ik heb PGP nu niet uitgeprobeerd, maar dat programma beschikt ook over een plugin voor Outlook en andere email-programma's.