Gerbrands homepage

maandag, januari 30, 2006

Alcohol

Geniet maar drink met mate. Met alcohol kun je beter niet met iemand in discussie gaan ergens over.

zaterdag, januari 28, 2006

Platte aarde

Er zijn nu nog grote groepen mensen die denken dat de evolutietheorie onzin is of zelfs overtuigd zijn dat de aarde nog maar 5000 jaar oud zijn. In plaats van bestaande theorieen over ontstaan van de aarde (big bang, kernfusie, sterrenstof) en leven (evolutietheorie, dna) die erg goed vele verschijnselen kunnen verklaren, geloven ze liever dat de aarde korte tijd geleden in een keer is ontstaan.
Vele wetenschappers, die jaren van hun leven gewijd hebben aan ontwikkelen (en proberen te weerleggen) van theorien worden genegeerd. In plaats daarvan worden wel enkele dwazen gelooft met minimale scholing, die hun zwakke geloof in zekerheid proberen om te zetten, door vage onbewezen ideeen te verkondingen - creationisme of ID-theorie.

Vroeger dachten veel mensen dat de aarde plat was. In middeleeuwen, werd het als ketters gezien, om te geloven dat de aarde wel rond zou zijn.
Inmiddels gelooft bijna niemand dit meer. Toch geloven die mensen dat toch op grond van wat ze lezen en wat andere mensen verkondigen. Ik ben zelf nog nooit in volledig rond de aarde gegaan, maar geloof toch dat de aarde rond is, simpel omdat het wel het meest plausibel klinkt.
Toch is ook hier niet iedereen van overtuigd, zie de website van The Flat Earth Society en The Flat-out Truth.

donderdag, januari 26, 2006

What's your most dangerous idea?

Erg leuke website, waar je een tijd lang blijft lezen terwijl je eigenlijk iets anders moest doen, is The World Question Center.

Ieder jaar wordt wetenschappers en andere briljante mensen een vraag gesteld. Vorig jaar was de vraag 'What do you believe is true, even if you can't proof it'. Hier kwamen veel interessante reacties op, die, geloof ik, ook gebundeld zijn tot boek.
Dit jaar is de vraag 'What's your most dangerous idea?' Hier zijn ook weer erg veel interessante reacties op gekomen. Alle of wel bijna reacties zijn erg fascinerend om te lezen.
Een antwoord dat ik net gelezen heb, is van Kai Krause, filosoof en softwareontwikkelaar. Hij benoemt het probleem dat iedereen tegenwoordig maar 'uniek' wil zijn. Iedereen wil de beste basketballer zijn, meest aparte persoon, meeste tatouages, slimste persoon, etc. Weinig mensen kunnen dat, per definitie. Bovendien moet ook het normale werk (vuilnisman, huisarts, programmeur) ook nog gedaan worden, willen we de stabiele maatschappij die we de afgelopen 50 jaar hadden behouden. Zie: Anty Gravity.

Of Geoffry Miller, evolutionair psycholoog. Hij behandeld de Fermi Paradox, waarom zijn we geen intelligent leven tegen gekomen, terwijl de kans dat het bestaat in dit heelal zo groot schijnt? Het klassieke antwoord was dat intelligente soorten zich uiteindelijk zelf vernietigde in een atoomoorlog. Volgens Miller zin die intelligente soorten uitgestorven omdat ze de hele dag alleen maar computergames speelde, fantasy boeken lazen of porno keken - en geen tijd besteden aan kinderen krijgen of het heelal bezoeken. In de westerse maatschappij lijkt ook de lijden aan consumentarisme, het vervullen van evolutionaire behoeften (voedsel, voortplanting) via vrijwillig bedrog. Alleen fundamentalisten, anti-consumentisme activisten begrijpen dat het belangrijk is in dit bestaan juist je behoeften te weerstaan.
Zoals de behoefte website te bezoeken terwijl je eigenlijk aan je scriptie moet werken..

woensdag, januari 25, 2006

Klassieke pop-liedjes op radio 2

Oude nummers draaien, blijkt niet voorbehouden aan radio 2 in Nederland. Radio 2 in BBC heeft iets van een top 2000. Op hun site hebben ze in elk geval een fraaie lijst van oude liedjes die vermoedelijk allemaal ook in de radio 2 top 2000 staan. Zo blijk All along the watchtower oorspronkelijk door Bob Dylan geschreven te zijn.

maandag, januari 23, 2006

Weg met de Subwoofer

Even wat zeiken: grootste oorzaak van burenruzies zal geluidsoverlast zijn. Veel huizen worden gelukkig goed geisoleerd, waardoor geluid van buiten veel minder binnendringen. Helaas ontwikkelen andere technologien even snel als goed isolatiemateriaal. De meeste mensen hebben tegenwoordig een aparte subwoofer, om lage tonen extra sterk uit te laten komen. 'Vroeger' hadden televisies en stereo's standaard een of twee simpele boxen, alleen audiofielen hadden zo'n uitgebreide installatie. De audiofiel gebruikte de apparatuur om zijn muziekcollectie zo mooi en realistisch mogelijk over te laten komen.
Nu heeft bijna iedereen wel een aparte subwoofer, en gebruikt die om het adralineverhogend effect van harde, lage tonen op te wekken wat ze van de discotheek kennen.. Lage tonen hebben alleen als effect dat ze erg makkelijk obstakels als isolatie, openstaande ramen, en buitenmuren kunnen passeren..
Gevolg is dat ik vaak genoeg een eentonige dreun mijn kamer hoor binnendringen. Geluid met een lage toon (lage frequentie) heeft nog als nadeel dat ze veel eerder ongemerkt gehoorbeschading kunnen veroorzaken (geluid met een hoge toon doet eerder pijn aan de oren), waardoor het geluid voor de luisteraar nog harder moet.

Nu heb ik zelf ook een subwoofer. Ik heb hem wel op een krant staan, en zet deze zeker 's avonds niet te hard.

Nou, dat is er uit...

vrijdag, januari 20, 2006

Meer wiskunde

Op Lieve Maria staat de brief die ondermeer namens mijn studievereniging is verstuurd aan de minister van onderwijs van Nederland.
Hierin wordt gevraagd het Wiskunde onderwijs op middelbare scholen beter te maken. Sinds de recente onderwijsvernieuwingen is het niveau van scholieren te slecht geworden, voor veel universitaire studies. In plaats van wat er aan doen, zijn er zelfs plannen om nog minder wiskunde-onderwijs te geven.
Nog minder wiskundeonderwijs zou desastreus zijn. Het idee is vermoedelijk dat veel scholieren moeite hebben met wiskunde, maar zogenaamd wel goed zouden kunnen zijn in andere vakgebieden. Ik denk echter, wil iemand echt goed zijn in welk vakgebied dan ook, hij of zij ook redelijk goed in wiskunde moet zijn.
Los daarvan, technologische vooruitgang, economische groei, van een land is alleen mogelijk door onderzoekers, wetenschappers, ingenieurs, etc. met een gedegen wiskundekennis. Zonder het werk van hen, is niemand die geld kan betalen aan heel veel pedagogen, pabo'ers, psychologen, bedrijfskundigen etc. Terwijl andersom volgens mij een land ook prima draait zonder experts in die vakgebieden.

Het is te hopen, dat wiskundeonderwijs weer van voldoende niveau wordt, en het papiertje dat je krijgt bij afronding van middelbare school, MBO, HBO of universiteit nog wel wat waard blijft.

woensdag, januari 18, 2006

DDOS-er gepakt

Via Tweakers.net kwam ik het volgende artikel tegen: How a Bookmaker
and a Whiz Kid
Took On an Extortionist —
and Won
(Eerder op www.csoonline.com). Het artikel is al weer redelijk oud (ruim twee jaar), maar desondanks nog interessant. Het is een verhaal over een goksite, die afgeperst wordt via DDOS-aanvallen. Om te voorkomen dat de goksite platgelegd werd, moest de eigenaar een bedrag betalen aan de afpersers. De eigenaar van de goksite neemt alleen een jongen van 21 in dienst, die uiteindelijk de afpersers te pakken kan krijgen.

dinsdag, januari 17, 2006

Katten

Er is nog een hoop te doen, maar heb vanmorgen wat tijd verspild met uitslapen en de katten fotograferen. Het lukte me nu wel om een redelijk goede foto te krijgen van de twee poesjes tegelijk met mijn goedkope digitale camera:

Puk en Lot

maandag, januari 16, 2006

Poezen op de Warande

Sinds deze week hebben we op de Warande 83 twee huiskatten: Puk en Lot! Begin deze week zijn we naar het dierenasiel gegaan om er een uit te kiezen. Er waren twee jonge katjes, die er zo lief uit zagen, dat ze we meteen alle twee namen.


Hier is een foto van Puk:


en hier en foto van Lot:


zondag, januari 15, 2006

Warandebus

Deze nacht ben ik weer chauffeur voor de warandebus, waar ik ook secretaris van ben. De warandebus is een bus voor bewoners van de Warande, de flat waar ik woon. De bus rijdt 's nachts op uitgangsdagen en wordt door vrijwilligers gereden. Deze nacht ben ik dus de dienstdoende chauffeur.

Begin van de dienst had ik er niet enorm veel zin in. Ik voelde me ook niet erg optimaal. Bovendien gingen twee huisgenoten voor het eerst sinds tijden stappen, terwjil ik nu net dienst hebt. Weten ze elk geval wel zeker dat de bus rijdt. Ik was gisteren overigens al uitgeweest. Vanmorgen/vanmiddag kwam ik er pas 2 uur uit en had nu niet heel veel behoefte om weer te gaan stappen.
Elk geval, zoveel zin had ik niet, maar ik heb nu toch wel weer een goed gevoel erover. Er stapte om kwart voor 1, naast een hoop lui die schijnbaar al behoorlijk hadden voorgedronken, een vrouw binnen op de voorste passagiersstoel. Het gesprek met haar geeft me een goed gevoel. Niet dat ik verliefd ben overigens, of uberhaupt denkt dat ze lang aan mij bewust zal denken.
Haar gezicht kwam me bekend voor, terwijl ze niet op de Warande zelf woonde. Ze ging vaak naar de club Ekko. Ze stond er ook vaak achter de bar. Dat zou wel de verklaring zijn, dat haar gezicht me bekend voorkwam. Ik kom zelf de laatste tijd namelijk wel vaak in Ekko.
Moet me ook denken aan toen ik een verkeerde trein in Amsterdam had gepakt, toen ik daar regelmatig heen en weer reisde voor een stage. In plaats van de trein naar Utrecht, was ik in de trein naar Haarlem gestapt. Mijn richtingsgevoel is niet geweldig, maar ik had toch wel snel door dat er iets niet klopte, omdat geen enkel gezicht in de trein me bekend voorkwam. Als je vaak in dezelfde trein zit, komen de gezichten je na een tijdje wel bekend voor. Bij mij tenminste.

Inmiddels is het 2:11, de derde dienst moet ik al bijna weer rijden. Hierna is nog een rit, om kwart over drie is dan de laatste rit. Meestal is deze rit niet zo druk, of rijdt er soms niemand mee. De meeste mensen gaan pas om half 4 weer terug.

2:14 inmiddels, tijd om te gaan!

vrijdag, januari 06, 2006

Lego

Bijna een decennium terug en enige jaren nadat ik gestopt was met lego-spelen, introduceerde Lego 'Mindstorms'. Hiermee kon je zelf bestuurbare robots maken van Lego. Het zag er erg mooi uit. Hoewel ik mezelf er nooit in verdiept hebt, zag ik de apparaten wel eens staan in het lab van de Master Intelligente Systemen van mijn studie Informatica.

Er komt nu binnenkort weer een nieuwe versie van Mindstorms uit. Het leuke is dat reverse-enginering, hacken, uitbreidingen maken voor Mindstoms niet door Lego wordt bestreden maar gesimuleerd. In een artikel van Wired staat een mooi verhaal erover. Het blijkt ook wel dat Mindstorms voornamelijk door volwassen (oude mannelijke kinderen, ook wel geeks genoemd) wordt gebruikt: Geeks in Toyland.

maandag, januari 02, 2006

Rubic's cube

Vroeger, in de jaren '80 en later probeerde ik soms wel 'Rubic's cube' op te lossen. Ik kwam zelf niet verder dan een vlak op een kleur te krijgen.
Tijdens de rage waren er zelfs officiele wedstrijden voor het spel!
Toen was ik er overigens net te jong voor, en kon ik het alleen oplossen door de stikkertjes te verwisselen. Hm, dit herinnert me aan een Scandinavische kinderfilm die ik ooit op de NCRV-zag. Een jonge jongen had een weddenschap met een jong meisje dat hij de rubic's cube volldige kon oplossen in korte tijd. Hij won het via valsspelen, blijkbaar kon je de blokken van de Rubic's cube uit elkaar halen en weer in elkaar doen, tenminste in de film.
Tegenprestatie was dat het meisje voor de jongens opa of een of andere archetypische oude man moest naakt moest zwemmen.
Dat was nogal een openbaring op de middagtelevisie maar toch betwijfel ik of je zo'n Rubic's cube zo uit elkaar kan halen!

Wat ik wilde melden, via een nieuwsgroep kwam ik op een link voor een algoritme om de Rubic's cube in de minst aantal mogelijk stappen op te lossen. Het algoritme, dat in 1992 ontwikkeld was, staat uitgelegd op de homepage. Het programma om een willekeurige rubic's cube op te lossen kun je daar ook downloaden.