Gerbrands homepage

zondag, november 28, 2004

Wormen en maden

Een groot deel van alle mensen laat zich tegenwoordig bangmaken. De laatste tijd waren er natuurlijk verontrustende gebeurtenissen.
Het belangrijkste nu lijkt me vooral, niet alles wat we op hebben gebouwd in de maatschappij - privacy, rechtstaat - af te breken voor enkele individuen of mogelijke gebeurtenissen.

Het beste verweer tegen groepen of personen met met een andere en beperkte moraal en wereldbeeld, is hierboven te staan en je juist niet te verlagen tot een soortgelijk niveau.
Dapper is misschien wel om bij een eerste slachtoffer niet meteen tot aanval over te gaan, maar je juist standvastiger op te stellen.

Nou zou ik nog een paar fraaie links moeten hebben, maar ik kan zo snel geen boektitels, personen of websites voor te geest halen (waar ik dit nu vandaan hebt) maar elk geval staat er nu weer es een nieuwe posting bovenaan.

Verder heb ik me aangemeld bij Peil.nl, de website van Maurice de Hond. Ik ben nu ook van invloed op de politieke peilingen! Als politieke voorkeur heb ik PVDA ingevuld. Als cijfer voor de huidige regering (toch nog) een zes. Dat is wel wat tegenstrijdig is, maar ik vind dat ik de regering geen onvoldoende moet geven, als ze het bestuur in Nederland toch nog altijd vele malen beter is dan alle corrupte, incompetente leiding die landen van een groot deel van de wereld heeft.

woensdag, november 10, 2004

Update politie, etc.

Gisteren ben ik niet naar de voorlichtingsavond van de politie over mijn gestolen auto geweest. Ik had niet zoveel zin om een tijd te reizen. Bovendien kreeg ik korte tijd terug weer een brief van het openbaar ministerie dat vanwege de vele aanklachten, die van mij is komen te vervallen ('u kunt bezwaar maken ..').

Afgelopen weken ben ik bezig geweest met mijn afstudeerproject bij LibRT, namelijk proposal. Ik moet een literatuuronderzoek en voorstel maken waarin ik uitleg wat ik allemaal wil doen bij mijn afstudeeronderzoek. Als het eenmaal goedgekeurd is, ga ik verder met mijn afstudeerproject om uiteindelijk een scriptie geschreven te hebben en een eindpresentatie te geven.
Deze week heb ik thuisgewerkt. Thuiswerken verloopt nu niet enorm vlot, er zijn ook projectjes die sneller een praktisch (/schijnbaar) resultaat (/voldoening) hebben.

Tot slot heb ik me ook aangemeld bij een dating website, namelijk Relatieplanet. Ik heb ook voor een maand een betaald abonnement genomen, zodat ik ook berichtjes (terug) kan sturen. Ik kan zo goed 'selecteren' op profile en foto, het eerste is in de kroeg of discotheek wel wat moeilijker. Het daten via internet is wellicht wat minder stoer dan het versieren van meisjes in discotheek of kroeg - het is wel een stuk effectiever denk ik en elk geval goedkoper. Een interessant artikel hierover stond vandaag op Nu.nl: Datingsites goed voor 16 procent van de relaties.
Na wat zoeken op internet kwam ik ook nog op het volgende artikel: Cyberlove & Cyberhate. Bepaald niet opzienbarend, maar ik heb die zojuist doorgelezen.




Beveiligde email

Om email te beveiligen kan het digitaal ondertekend worden. Een ontvanger kan dan aan de hand van een publieke sleutel controleren dat het bericht ook echt van jou afkomstig is en niet tussentijds veranderd. Het is namelijk vrij makkelijk een emailadres van iemand te vervalsen.
Diegene moet dan wel je publieke sleutel hebben. Het handigst is, als de sleutel automatisch verkregen kan worden van een centrale en vertrouwde (web)server.

In Outlook, Outlook Express of Mozilla Thunderbird zit een ingebouwde mogelijkheid om emails digitaal te ondertekenen. Hiervoor is een digitaal certificaat nodig dat bij enkele commerciele partijen aangekocht kan worden. Bij Verisign kost zo'n certificaat €19,-- per jaar, bij wat XRamp kost dit slechts €9,-- per jaar. De laatste is natuurlijk wat onbekender maar wordt toch wel ondersteund door onder andere Outlook.
Zowel de verzender als ontvanger hoeven dus geen extra software te installeren.

Via PGP is het ook mogelijk berichten te ondertekenen en te coderen. Voordeel daarvan is dat het gratis is. Nadeel is alleen dat zowel verzender als verstuurder een plugin moeten installeren. Een ontvanger kan zonder plugin nog wel ondertekende berichten lezen, maar het bericht is dan alleen niet automatisch geverifieerd.
Ik heb zelf sinds enige tijd weer PGP geïnstalleerd.
Mijn PGP public key kan hier gedownload worden: PGP Public key

Bij de meeste emailberichten van mij wordt een PGP-signature meegestuurd. Als je wilt controleren of een emailbericht ook gegarendeerd van mij is, kun je PGP installeren. Voor de meeste emailclients (Outlook, Outlook Express, Mozilla) zijn er plugins beschikbaar die een bericht automatisch controleren.
Het is ook mogelijk met de public key een bericht te sturen dat uitsluitend door mij geopend kan worden.
Zie ook de handleiding van surfnet: Hoe stuur ik beveiligde email met PGP?.

Als het niet enigzins overdreven was, nam ik een digital id. Aan de ene hand staat het wel interessant en is het veiliger - het zou wel eens kunnen gebeuren dat iemand belastende email namens mij verstuurd-. Aan de andere hand is het ook wel wat overdreven en 'nerd'erig.